Toisten kunnioittaminen

Viime aikaiset valtuustonkokoukset ovat saaneet suurta huomiota osakseen. Kokouksen kulkuun ovat ottaneet kantaa sekä yksittäiset henkilöt että valtakunnan tiedotusvälineet ja viimeisempien käänteiden mukaan poliisikin tutkii asiaa ja hyvä niin. Videotallenteista voidaan tarkistaa mitä tapahtui tai sanottiin. Tallenteista väännetään jos jonkin moista materiaalia kuten olemme huomanneet, valitettavasti!

Olen seurannut politiikka tiiviisti useiden vuosikymmenten ajan, joista eri luottamistoimissa alun neljävuosikymmentä. Tuosta ajasta olen ollut Oulun kaupunginvaltuustossa kohta kahdeksan vuotta, kiitos siitä teille jotka ovat luottamuksen antaneet.

Olen harmikseni kuten monet muutkin joutuneet toteamaan, että päätöksenteon kulttuuri on oleellisesti muuttunut.  Ymmärrän, että politiikassa on ideologisia eroja eri ryhmien välillä ja jopa ryhmien sisälläkin, joka tietenkin on ymmärrettävää ja sallittua. Sallittua on myös sanan vapaus mutta asiaton käyttäytyminen, toisten parjaaminen, toisten mielipiteiden väheksymien tai jopa mollaaminen ei ole soveliasta, ei sallittua eikä myöskään missään nimessä hyvien käytöstapojen mukaista. Toivottavasti emme ota mallia herra Trumpista niin kuin valitettavasti näyttää.

Olemme kuluvan vuoden aikana nähneet ja kuulleet Oulussa esiteltyjä monenlaisia hankkeita sekä suunnitelmia tulevien vuosien jopa vuosikymmeniä kestäviäkin, joiden tavoitteena on luoda hyvinvointia ja kehitystä alueellemme. On hyvä, että näitä hankkeita pohditaan ja selvitetään. Selvitysten valmistuttua on aika tehdä päätöksiä niiden toteuttamisesta kun faktat ovat tiedossa, niin taloudelliset kuin toiminnallisetkin jossa huomioidaan Oulun ja koko Pohjois-Suomen tarve ja kehitys. Kunnan ja tässä tapauksessa kaupungin on oltava mahdollistaja, joka etsii yhdessä eriosapuolten kanssa parhaat mahdolliset ratkaisut alueen ja kuntalaisten hyväksi.

Talousarvion  2021 ja taloussuunnitelman 2022-2023  käsittely on tämän kirjoituksen julkaistaessa vielä kesken. Valtuusto on pitänyt niin sanotun puhekokouksen 30.1 jossa valtuutetut tekivät kaupunginhallituksen pohjaesityksestä poikkeavia esityksiä ja teksti lisäyksiä.  Kuten tiedämme Oulunkin taloudessa on haasteita jotka edellyttävät menojen karsimista vaikka se niin pahalta tuntuukin.

Suuren huomion on saanut Teatteria koskeva säästöesitys 500000€ johon kaupunginhallitus päätyi äänestyksen jälkeen.  Tiedämme kuinka tärkeä osa kulttuurilla on ihmisten arkiseen jaksamiseen ja siksi  huoli Teatteriin kohdistuvista säästöistä on aiheellinen. On kuitenkin tärkeä muistaa, kuinka säästöjä on haettu ja haetaan joka sektorilta mm. palveluverkko päätöksessä taannoin karsittiin lääkäri ja hammaslääkäripalveluista eli toimipisteitä, vastaanottoja siirrettiin jopa useiden kymmenien kilometrien etäisyydelle. Säästöjä on haettu myös kouluverkosta ja yksityistietkään eivät ole jääneet osattomaksi. Todennäköisesti Oululisästä nyt joudutaan luopumaan säästösyistä, muutamia säästökohteita mainitakseni.  Eli tehdyt säästöpäätökset ovat valitettavasti lisänneet yksittäisten ihmisten taloudellista taakkaa puhumattakaan Oulu-lisästä joka kohdistuu lapsiperheisiin.

Onneksi Teatteria koskevassa asiassa tuli mielestäni siedettävä 150000€ säästöesitys, joka sekin on kova tässä ajassa ja olosuhteissa. Toivottavasti löydämme mahdollisimman laajan valtuutettujen joukon tässäkin yhteisessä asiassa. Se että säästöjä joudutaan tekemään kulttuuripuolelle ei tee säästöjä hakevista ja kannattajista kulttuurivastaisia niin kuin olen kuullut joidenkin väittävän!

Uskon että yhdessä pohtien, -sopien ja toisiamme kunnioittaen löydämme parhaat lopputulokset.

Meitä sillan rakentajia tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Risto Päkkilä

Oulun kaupunginvaltuutettu

Keskusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *