Valtuustoaloite: Erä- ja luontokulttuurimuseo Kierikkiin

Esitämme, että Oulun kaupunki ilmoittaa kiinnostuksensa ja laatii hakemuksen Suomeen suunniteltavaan Erä- ja luontokulttuurimuseoon.
Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Kalastusmuseoyhdistys ovat käynnistäneet maa- ja metsätalousministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä museoviraston tukemana vuoden 2020 alussa hankkeen valtakunnallisen luonnon virkistyskäyttömuotoja yhdistävän uuden museon aikaansaamiseksi. Museon tarkoituksena on olla keskus, jossa voi kokea mitä ovat luonnon virkistyskäyttö ja kestävä hyödyntäminen.
Tavoitteena on 100 000 kävijää vuodessa ja viiden miljoonan euron vuotuiset aluetaloudelliset vaikutukset.
Museon sijaintipaikkakuntaa ei ole ennalta määritelty ja paras vaihtoehto etsitään osuvinta kumppanuusmallia tarjoavien ehdokkaiden joukosta. Uudella museolla tulee olemaan tärkeä rooli Suomen maakuvassa ja sijaintialueen imagon luomisessa, aluetalouden vaikuttajana, sekä kansainvälisesti merkittävänä kulttuurikohteena.
Katsomme, että Oululla on tarjota hankkeeseen vaadittaviin edellytyksiin hyvä kohde, Yli- Iin Kierikkikeskus. Kierikki on jo nykyisellään hyvän rakennetun infran piirissä oleva merkittävä kulttuurikohde ja kohdetta edelleen kehittämällä, voimme saada Ouluun hankkeessa esitetyn kaltaisen vierailukohteen ja -kokemuksen.
Nykyaikaisen museon esitystekniikassa hyödynnetään paljon virtuaalitekniikkaa. Alueellamme on tätä tarkoitusta varten valmiina vahva peliteollisuusklusteri, jonka osaamista voidaan hyödyntää perustettavassa museossa.
Hanke sopii myös erinomaisesti Oulussa meneillään olevaan Kulttuuripääkaupunki2026- hankkeeseen monipuolistaen sitä, ja kehittää pohjoista aluettamme.
Hakemus voidaan tehdä myös yhteistyössä Pohjois- Pohjanmaan liiton kanssa.
Koska hankkeen hakuaika päättyy jo tammikuun lopussa 2021, edellytämme että hakemuksen valmistelu käynnistetään välittömästi.

Lisätietoja hankkeesta https://www.eraluontomuseo.fi

Keskustan valtuustoryhmä.

7.12.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *